BESLENME VE ÇOCUK HASTALIKLARI

0-6 Ay Arası Beslenme
Anne sütü ilk 6 ay bebek için ideal bir besindir ve iyi beslenen bir annenin bebeği için tek başına gereklidir.
Anne Sütü Anne Sütü emen bebeklerde kansızlık görülmez, olması anne sütünde kansızlığa karşı bazı durumlarda demir vardır. Anne sütünde bebeğin büyümesi için gerekli olan maddeler inek sütündekinden daha fazladır. Anne sütü ve doğumdan sonra gelen ilk sarı süt (halk arasında ağız veya bilinir) bebeği ishal, öksürük, soğuk algınlığı ve diğer hastalıklardan korur. Ağız, bebeğin ilk aşısıdır. İlk günlerinde ağız sütü azdır, ancak bebeğin tümüyleını karşılar. Bu şekilde bebeğe şekerli su, anne, inek sütü veya başka gıdalar verilmemelidir. Bu gibi ek besinlerin alımı bebeği hastalandırabilir ve iştahını keser.
Bakanlığımız Anne ve Çocuk Sağlığı hizmetlerimizde çocuklara yönelik sağlık hizmetleri, hastalıkların azaltılması, ölümlerin önlenmesi anlamında 1987'den beri bu yana diğer çocuklardan programlara paralel olarak "Anne Sütünün Teşviki" programı uygulandı.
Programlanan Emzirme Haftası olan Ekim ayının ilk haftasında çeşitli sektörlerin uluslararası işbirliğiyle birlikte ülkedeki aktiviteler yapılmakta ve mesajların geniş kitlelere ulaşması gerekiyor.
Bebekler için en iyi besin anne sütüdür!

Doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde bebek emzirilmeye başlanmalıdır!
Doğumdan hemen sonra bebeği kucaklamak anne ve bebek arasında sıkı bir bağlanma ve kucaklanan bebek doğal olarak memeyi bulur ve emmeyi öğrenir. Anne sütü alan bebeklerde güven duygusu gelişir, psikolojik olarak bebek daha huzurludur.

Bebeklere ilk 6 ay içinde mutlaka anne sütü verilsin! Anne sütü alan bebeğe bağlı inek sütü verilmez! Ek gıda başlığında sonra anne sütü 1-1.5 yaşına kadar bebek için önemli bir enerji ve besin kaynağıdır. Uzun bebeğin hasta olduğu dönemlerde anne sütü bebeğe rahatlık yapar, sindirimi ve ve daha iyi hazmedilir. İshal ve Üst Solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarının daha kolay iyileşmesini sağlamak. Anne sütü daima taze, temiz uygun ısıdadır, hastalıklardan korur, doğal besinlerden içerik ve mükemmel olan gıdadır. Emzirme çene ve diş bakımı için yararlıdır, konuşmayı kolaylaştırır.
Anne sütü bebeğin ilk 6 özelliğini temin eden her türlü besin değerine sahiptir. 6. aydan sonra anne sütüne ilave olarak ek gıdalara başlanabilir. Anne sütünde yeterli miktarlarda vitamin, protein, yağ, demir ve benzeri maddeler vardır. Yeterli yerlerde su içerdiği için, çok sıcak iklasında dahi olması lazım.



Anne sütünün sindirimi ayarla. Çünkü içinde inek sütünde ve hazır mayalarda bulunmayan lipaz enzimi gibi sindirimi kolay bulunur enzimler vardır. Dolayısı ile anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık ve gaz sancısı daha az görülüyor.
Anne sütü sterildir ve bebeğe doğrudan verildiği için mikroplarla karşılaşma yoluyla azdır.
Annenin bebeğini emzirmesi Emzirmeye erken giden kadınlarda, doğumdan sonra uterus (rahim) küçülen çabuklaşır, kanama erken kesilir. Emziren kadınlarda over ve meme kanseri daha az görülüyor.
Emzirme konusunda detaylı bilgi için.
Eğer bebek anne sütü almıyorsa; 4. ayda yumurta sarısı başlanır. Katı pişirilmiş yumurtanın sarısının önce 1 / 8'i sütle ezilerek verilir. Hızlı yavaş yavaş artırılır.
5. ayda; 4. ayda verilen ek besinlere ilave sebzeler çorbasına başlanır. Mevsimine göre, patates, patates, kabak veya ıspanak bebeğe verilebilir. Bir süre sonra bu çorbaya bir tatlı kaşığı bulgur veya pirinç eklenerek pişirilebilir.
Ayrıca 5. ayda; acısız tarhana çorbası, pirinçli ve yoğurtlu çorbalar bebeğe verilebilir. Bir çorba kaşığı ile başlanıp yavaş yavaş artırılırılır. 5. ayda, meyve suyu yerine meyve püresi de tercih edilebilir.
6. ayda, 4. ve 5. aylarda verilen besinlerin yanı sıra tüm aile için acısız pişirilen mercimek çorbası bebeğe verilebilir veya bir çorba kaşığı mercimek sebzeli çorbasına katlanabilir şekilde pişirilebilir. Küçük bir miktar kıyma, çorbalara eklenir.

Ek gıdaların planlama konusunda ayrıntılı bilgi için tıklayınız
Daha detaylı bilgi için AİLE SAĞLIĞI MERKEZİMİZE başvurunuz.
6-9 Ay Arası Beslenme Genel olarak anne sütü ilk 6 ay için ideal bir besin kaynağıdır. Fakat 6 aydan sonraki bebekler uzun anne sütüyle büyümelerini sürdüremezler. Ek gıdalara başlanmasılıdır. Bebekler 6 aylık iken ağızları yarı katı gıdaları kabul etmek uygun hale gelir. Dişler bellileşir ve dil artık katı yiyecekleri yabancı atma refleksini kaybeder. Mide ve barsak sistemleri nişastayı daha iyi hazmetmeye başlar. Ek beslenmeye bebek 6 aylık bir arada! 6 aylık bebeğe ilk verilecek ek gıda yoğurttur! Emzirdikten sonra bebeğe yoğurt verilebilir. 2-3 gün sonra yoğurda alışmış olan bebeğe bağlı bir tatlı kaşığı meyve suyu başlanır. Meyve suyunun miktarı yavaş yavaş arttırılır.
Bebeğinize anne sütü tarihinde devam edin!





Bebekler Neden Ek Gıdaya İhtiyaç Duyarlar?


Anne sütü miktarındaki varsa;
Konfigüre edilmiş bir şekilde düzenlenebilir, anne sütü bebeğe ilk 6 aya kadar yeterlidir. 6. aydan sonra bebek, anne sütünden ihtiyacı olan enerji, protein ve diğer besleyici faktörleri gerekir alamaz. 6. aydan sonra ek besinlere başlanmalı ve bebek 2 yaşına gelene kadar emzir edilebilir.


Bebeğin besin ihtiyacındaki artış;
Ek beslenme yapılmadan sadece anne sütü verilmeye devam edildi.


Bebekler artık sıvı olmayan yarı katı gıda maddelerini kabul edebilecek durumda gelir;
Bebekler 6. aydan itibaren yarı katı gıdaları kabul edebilecek hale gelirler ve kaşıkla verilebilecek gıdaları geri çıkarmazlar.


Bebekler kendi bağsız sistemlerini yaptırıyorlardı;
Bebekler yaşamlarının ilk şartları, annelerinden aldıkları koruma faktörü hastalıklara karşı korunurlar. Bu koruma 4-5. aydan itibaren kaybolur. Dış ortamdaki mikroplarla karşılaşmaları sonucu kendi bağlanır sistemlerini geliştirirler.


Bebekler annelerinden daha bağımsız hale gelirler;
Ek gıda ile beslenme döneminde, bebekler daha bağımsız ve hareketli olurlar, bu çevrede çevresel ortamda mikroorganizmalar ile temas etmekte ve onları bekliyorır. Bu temizleme bebekler daha sık hastalık hastalıklarına yakalanırlar. Bu hastalıklar arasında ishal önemli bir yer tutar.
Bu konuda yetersiz beslenen bebekler daha kötüye gidebilir ve malnütrisyon (beslenme yetersizliği) görülebilir. Bu durum, bebeklerin yetersiz kilo alımı ve bazen kilo kaybı ile birlikte büyüme ve köprü tablolarının duraksamasıyla kendini gösterir.


Bebeklere değişik lezzetlerde ve tarzlarda yemekler sunmak, çocukluk çağında yemek sevmeme alışkanlığını tercihede yardımcı olur.
Bebeğin dişlerin çıkmaya başlamasıyla, katı ek gıdalar da verilmeye başlanır. Bilindiği gibi 6. aydan sonra anne sütündeki demir miktar azalır. Bu açığı temizlemek için demirbaşına ek gıdalar bebeğe verilsin. En iyi demir alımı eden gıda kırmızı ettir. Kırmızı et, bebeğe, kıyma şeklinde sebze çorbasına katlanarak verilebilir. Kıyma yerine çorbaya iyice kıyılmış karaciğer de katlanabilir. Bir çay kaşığı ile başlanan karaciğer daha sonra yavaş yavaş arttırılarak verilebilir. 6. aydan itibaren kahvaltı başlanır. Haftada 2 kez yumurta sarısı verilebilir. Alerjik olabileceği için bir yaşından önce beyazı tavsiye edilmiyor. Ek gıdalara alışan bebeklere, balık ve kıymalı yağsız sebzeli yemekler de verilebilir. Daha detaylı bilgi için AİLE SAĞLIĞI MERKEZİMİZE başvurunuz. 9-12 Ay Arası Beslenme
Eğer aile bütçesi ve almaya uygun ayarları; et yerine fasulye, nohut, mercimek, bezelye veya üzüm pekmezi gibi gıdalar verilebilir. Bu gıdalar da içlerinde yüksek oranda "demir" içerisinde ederler.



Bebeğiniz 2 yaşına kadar emzirmeye devam edin!


  • Bebek 2 yaşına gelene dek anne sütüne devam etmek.
  • 9 aylık bebekler artık katı yiyecekleri çiğneyebilirler, evde herkes için pişen yemeklerden yiyebilirler.
  • Bu yaş gurubundaki bebeklere uygun yemekler vardır: Yoğurtlu ve sütlü, mercimekli çorbalar, iyi pişmiş nohut ve mercimek yemekleri, patates, kabak, taze fasulye, pazı, ıspanak gibi sebze yemekleri, balık, köfte, et yemekleri, etli veya mercimekli dolmalar.
  • Ekmek ve soyulmuş meyve parçaları bebeğin eline verilebilir. Bebeğe makarna ve pilav da verilebilir.
  • Çay, gazoz, çikolata, şeker v.b yiyecekler bebeklere verilmemelidir.
  • Bebek, kendi kendine yemek yemeye alıştırılmalıdır
  • 1 yaşına gelmiş bebeğin yemekleri iyotlu tuz (ailede herkesin yediği yemekler) ile pişirilmelidir.



ÇOCUK HASTALIKLARI


Ateş
Normal vücut ısısı genel olarak 36.1 - 37.8 ° C olarak kabul edilir edilir. Sabah erken saatlerde en düşük, saat 16.00 - 18.00-arası ise en yüksek yerlerdedir. Çocuklarda vücut ısısı erişkinlerden daha yüksektir ve ısı bu saatlerde 38.5 ° C'a kadar yükselebilir.
.
Bebek bir aydan küçük ise ateş tek ve en erken bulgu olabilir. Ancak, yenidoğan olarak adlandırılan yaşamın ilk bir aylık periyodu bebek vücut ısısını tam ayarlayamadığı için ağır hasta yenidoğanlarda olmasıa rağmen, ateşin normal, hatta düşük bile olabileceği de akılda tutulmalıdır.
Ateş Ölçümü En Güvenilir Şekilde Nasıl Yapılabilir?


  • Ağız, rektal yol (makat), koltuk altı veya çok nadiren da kulak yolu vücut ısısını ölçmek için kullanılır yollardır. Çocuklarda koltuk altından alınmış ateş edilir çok güvenilir değildir.
  • En hassas Ölçüm yeri makattır. Çocuklarda makattan alınan vücut ısısının 38 ° C'ye kadar çıkması normal olarak kabul edilebilir.
  • Cıvalı termometreler KULLANILMAMALIDIR.Dijital termometre ile yapılan ölçümlerde makat ölçümlerinde 1-2, koltuk altı için ise 2-3 yıllık tutmak gerekir.
  • Bebeğin ateşini makattan doğru ölçmek için:
1. Termometrenin ucu temizlendikten sonra, metal olan ucun kaygan olması için az olduğundan vazelin ya da yağlı krem sürülebilir.
2. Yatar pozisyondaki bebeğin ona iki ayak parmağı elle tutturulmuş bacakları kıvrılarak karnına doğru itilir, diğer elle termometre işaret parmağı ve baş parmak arasında tutulur.
3. Zorlamadan termometre 2-2,5 cm ileri doğru itilir.
4. Termometre 1-2 dakika kadar makatta tutulduktan sonra çıkarılır ve uzakta sıcaklık sabitlenene kadar beklenir.
5. Termometre ateş ölçümünden sonra uygun şekilde (alkolle) temizlenir ve kendi kabında saklanır.


  • Ateşli bebeklerdeki huzursuzdur, ateşin düşürülmesindeki esas amaç bebeğin rahatlığında.
  • Hemen tüm ilaçların gereksiz kullanımlarında zararlı etkileri olabileceğinden, bir doktora bebek için gerekli olan doz danışılarak uygun ilaç seçimi yapılmalıdır.
  • Soğuk uygulamaya ateşin düşürülmesinde ilaçlara yardımcı olmak için başvurulabilir. Soğuk uygulama 29-32°C arasında ılık su ile yapılmalıdır. Normal çeşme suyunda ıslatılan bez veya pamuk parçaları koltuk altlarına ve kasıklara konularak beklenir .Bu işlem sıkça yapılır .Alkol (kolonya)vücut ısısını hızla dü sürebileceğinden bebeklerde kesinlikle kullanılmaz.
  • Ateşin 38-39°C olduğu durumlarda bebek yakından izlenmeli, ateş 24 saat içinde düşmüyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Eğer ateş 39°C ya da üzeri ise vakit geçirilmeden doktora başvurulması uygun olur.